U trendu

Razgovori Irana sa SAD ne smeju biti teritorijalni

TEHERAN – Iranski vrhovni lider Ali Hamnei izjavio je danas da tekući razgovori Teherana i globalnih sila o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. ne smeju postati „teritorijalni“, javila je državna televizija.

„Amerika ne nastoji da prihvati istinu u pregovorima … Njen cilj u pregovorima je nametanje sopstvenih pogrešnih želja … Evropske strane u sporazumu slede američku politiku u pregovorima uprkos priznavanju prava Irana“, rekao je Hamnei, dodajući da nuklearni pregovori u Beču ne smeju postati teritorijalni, prenosi Rojters.

Teheran je više puta poručio da se sve sankcije moraju ukinuti pre nego što nastavi da se u potpunosti pridrža dogovora.

„Prvo moraju biti uklonjene sankcije. Jednom kada budemo sigurni da je to učinjeno, ispunićemo svoje obaveze. To je zato što su desetak puta prekršili svoja obećanja, a tako je i sada,“ preneo je Tasnim Hamneijeve reči.

Prošle nedelje su Iran i globalne sile održale ono što su opisali kao „konstruktivne“ razgovore za spašavanje sporazuma iz 2015. godine, koji se raspada, jer je Iran prekršio svoja ograničenja u obogaćivanju uranijuma otkako je bivši predsednik SAD Donald Tramp izašao iz sporazuma i ponovo nametnuo oštre ekonomske sankcije protiv Islamske Republike.

Teheran i ostale strane sporazuma u četvrtak će nastaviti razgovore u Beču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar