U trendu

Razgovori lidera BG i PR u SAD nisu deo briselskog procesa

BRISEL – Povodom stava predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da su ”SAD konačno preuzele dijalog između Kosova i Srbije, u Briselu ponavljaju da ”EU ostaje jedini posrednik zadužen za organizaciju dijaloga Beograda i Prištine.”

Briselski portal EUobzerver u analizi procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine konstatuje da SAD pokušavaju da, nakon više od godinu dana zastoja u Briselskom dijalogu, dovedu dve strane do sporazuma.

Napominje se da su kao deo pritisaka na Prištinu da povuče takse uvedene na proizvode iz centralne Srbije, što je preduslov za nastavak dijaloga, SAD upozorile na povlačenje svojih trupa iz sastava Kofora na Kosovu.

Dodaje se da je posle više poteza SAD u cilju nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a nakon poslednjeg sastanka predsednika Srbije i Kosova u Vašingtonu 3. marta, predsednik Kosova Hašim Tači poručio da su SAD “konačno preuzle dijalog između Srbije i Kosova” od EU.

”Naravno da to nije tako”, odgovara neimenovani portparol EU službe za spoljne poslove, a prenosi EUobserver.

Ponavlja stav Brisela da ”EU pozdravlja angažman SAD” i dodaje da je ”samo EU zadužena od UN da bude posrednik u organizaciji dijaloga Beograda i Prištine”.

”Razgovori koje su lideri Srbije i Kosova mogli da imaju u SAD nisu deo dijaloga kome posreduje EU”, navode u Evropskoj službi za spolje poslove, a prenosi EUobzerver.

U tekstu se prenosi i stav NATO koji takođe ”u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine kome posreduje EU”.

Pozivajući se na „EU izvore”, portal ocenjuje da Bela kuća inistira na postizanju ”brzog sporazuma” između Beograda i Prištine, dok se EU zalaže za ”nežniji” pristup.

”Ne možemo ih naterati da sednu za isti sto ako oni to ne žele”, kaže EU porparol.

Ukazuje se takođe na činjenicu da je ideje o razmeni teritorija kao delu rešanja za Kosovsko pitanje i dalje neprihvatljiva za Berlin koji ukazuje na mogućnost destabilizacije regiona, dok zvanični Brisel i Vašington kažu da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.