U trendu

Razorni šumski požari šire se Portugalom, Španijom i Francuskom

Hiljade vatrogasaca nastavljaju da se bore protiv požara u Portugalu, Španiji i Francuskoj dok toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

U severnom Portugalu jedan pilot je stradao u avionu za gašenje požara u oblasti blizu španske granice.

Portugalske vlasti saopštile su da je najmanje 238 ljudi stradalo od vrućine poslednjih nedelju dana, prenosi britanski javni servis.

Požari haraju u delovima franucuske severozapadne obnlasti Žironde, gde je evakuisano više od 12.000 ljudi.

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promena koje je izazvao čovek. Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere i temperature će nastaviti da rastu ako vlade širom sveta ne naprave korake ka smanjenju emisija štetnih gasova.

Francuska meteorološka služba predvidja temperature do 41 stepen Celzijusa u delovima juga zemlje danas i novi toplotni rekordi prognozirani su za sutra.

Francuska je kasno sinoć proglasila narandžasti meteo alarm za još 22 departmana uglavnom duž atlantske obale.

Francuski ministar unutražnjih poslova Žerald Drmanen rekao je da je u požarima već izgorelo 10.000 hektara šuma i rastinja i pohvalio je vatrogasce zbog izuzetne hrabrosti.

U medjuvremenu u Alpima planinari se pozivaju da odlože uspone na Mon Blan zbog rizika od odrona izazvanih izuzetnim klimatskim uslovima.

Od utorka temperature su skočile do 47 stepeni Celzijusa u Portugalu i iznad 40 stepeni u Španiji, što je isušilo zemlju i dodatno hrani požare.

Portugalski meteorolozi kažu da će temperature nastaviti da budu oko 40 stepeni pre nego što padnu iduće nedelje.

Najveći požari u Porgutalu su na severu istočno od Porta. Požari su uništili 30.000 hektara zemlje ove godine, najveću površinu od leta 2017, kada je Portugal bio pogodjen razornim požarima u kojima je stradalo oko 100 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.