U trendu

RDIF: Optuzbe iz Britanije o Sputnjiku su cista laz

MOSKVA – Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) saopštio je danas da je članak britanskog lista „San“, u kojem se tvrdi da je istraživanje prilikom pravljenja vakcine Oksford/AstraZeneka korišćeno za razvoj Sputnjika V, potpuno lažan i nema naučnu osnovu.

„Izveštaji britanskih medija plasiraju još jednu neistinu i čistu laž, baziranu na anonimnim izvorima. Priču poteklu u tabloidu ‘San’ pogurali su oni koji se protive uspehu jedne od najefikasnijih i najbezbednijih vakcina protiv kovida i smatramo te napade vrlo nemoralnim, jer podrivaju globalni napor da se suzbije kovid. Njihova priča nema naučnog osnova jer Sputnjik V i AstraZeneka koriste različite platforme“, navodi se u saopštenju koje je preneo Tas s.

RDIF je naveo da je Sputnjik V baziran na dobro istraženoj ljudskoj adenovirusnoj platformi.

„Tvorci Sputnjika V iz Gamaleja centra koristili su istu adenovirusnu platformu iz istraživanja prethodnih godina, uključujući i vakcine protiv ebole 2017. godine i protiv MERS-a 2019. godine, kako bi brzo razvili rusku antikovid vakcinu“, dodaje se.

Iz RDIF-a navode da „nasuprot tome, AstraZeneka koristi adenovirusni vektor šimpanzi za vakcinu umesto ljudskog vektora, koji koristi Sputnjik V.

RDIF je naglasio da su timovi Sputnjika i AstraZeneke sproveli zajedničke kliničke testove kombinujući dve vakcine i objavili podatke o efikasnosti i bezbednosti.

„Umesto da šire lažne vesti, britanski mediji i vladine službe treba da bolje štite reputaciju AstraZeneke, bezbedne i efikasne vakcije koju često napada konkurencija u medijima, sa činjecicama koje se vade iz konteksta“, zaključuje RDIF.

Rusija je ranije optužena da je uz pomoć svog špijuna u Velikoj Britaniji ukrala formulu vakcine Oksford/AstraZeneka kako bi Moskva mogla da napravi izuzetno sličnu vakcinu Sputnjik V i da pobedi u trci za pravljenje prve svetske antikovid vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.