U trendu

Reca: Oštrije mere u delovima Italije gde je virus prisutniji

RIM – Đani Reca, zvaničnik ministarstva zdravlja Italije pozvao je danas na oštrije mere prevencije protiv COVID-19 u oblastima zemlje u kojima se zaraza brže širi.
„Važno je zadržati razborito ponašanje, posebno tokom ovih prazničnih dana“, rekao je Reca tokom konferencije ministarstva zdravlja i predstavljanja nedeljnog izveštaja o monitoringu pandemije COVID 19 Italijanskog nacionalnog instituta za zdravlje (IŠ) , prenosi ANSA.

„Veća ograničenja mogla bi se smatrati prikladnim merama u područjima koja su najviše pogođena“, kazao je Reca i saopštio da je drugu nedelju zaredom nacionalni koeficijent zaražavanja, broj R, porastao i iznosi oko 0,9.

Reca je naglasio da je stopa zauzetosti mesta za intenzivnu negu u bolnicama kod pacijenata sa COVIDom-19 i dalje iznad kritičnog praga i da se procenjuje da novi, zarazniji soj COVID-19 povećava broj R broj za oko 0,4.

Italijanski zdravstveni zvaničnik takođe smatra da nema dokaza da novi soj utiče na efikasnost vakcine protiv kovida, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.