U trendu

Referedum u Berlinu o merama klimatske zaštite

BERLIN – Građani Berlina danas se na referendumu izjašnjavaju o merama klimatske zaštite za postizanje neutralne gradske klime bez emisije štetnih gasova do 2030. godine.

Ti bi moglo da primora novu konzervativnu lokalnu gradsku vlast da značajno investira u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnosti zgrada i javnog transporta, prenosi Rojters.

Aktivisti koji se bore za očuvanje klime prikupili su više od 260.000 potpisa podrške referendumu, a uspeh referenduma će Berlin učiniti jednim od retkih velikih evropskih gradova sa pravno obavezujućim ciljem da se ostvari nulta emisija ugljenika u narednih sedam godina, prenosi Rojters.

Ukoliko se građani izjasne za novu inicijativu, to će biti pokretač za sprovođenje širokog spektra konkretnih mera u koje spada i postavljanje solarnih panela na sve krovove u gradu i postavljanje većeg broja vetroparkova u susednoj državi Brandenburg za potrebe snabdevanja Berlina električnom energijom.

Pored toga, na reci Šprej bi bile instalirane velike toplotne pumpe, a zgrade bi bile u obavezi da svoje naftne i gasne sisteme za grejanje zamene efikasnim elektro-toplotnim pumpama do 2030. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.