U trendu

Relativno mirno u sigurnim zonama u Siriji

 U velikom delu Sirije danas je relativno mirno pošto je na snagu stupio sporazum o uspostavnju sigurnih zona, mada je bilo sporadičnih sukoba, prema navodima državnih medija i opozicionih aktivista.

Državni Sirijski centralni vojni medijski centar javio je jutros da je „relativno mirno“ u „zonama deeskalacije“, predvidjenim sporazumom Rusije, Turske i Irana, koji je stupio na snagu u petak u ponoć.

Opozicioni aktivisti u južnim, centralnim i severnim delovima Sirije izjavili su agenciji AP da je bilo sporadičnog kršenja primirja, ali da je situacija mnogo bolja nego prethodnih dana i da nije bilo napada iz vazduha.

Do sada nije bilo izveštaja o poginulima.

Sirijska opservatorija za ljudska prava javila je da je bilo sukoba vojske i pobunjenika u Latamnehu u centralnom delu zemlje i da su iz vladinog helikoptera bačene tri bombe.

Režimske snage su gadjale delove Damaska koji su pod kontrolom pobunjenika, navela je Opservatorija.

Plan o stvaranju „zona deeskalacije“ novi je pokušaj medjunarodne zajednice da se smanji nasilje u Siriji i prvi koji predvidja naoružane strane posmatrače na terenu u Siriji.

Detalji sporazuma biće razradjeni tokom narednih nekoliko sedmica.

Prema pisanju ruske agencije TASS, četiri sigurne zone biće uspostavljene u provinciji Idlib, u oblasti severno od Homsa, u predgradju Damaska Istočna Guta i u provincijama Daka i Kunejtra na jugu zemlje.

Sirijske vlasti su saopštile da će poštovati sporazum, ali da će nastaviti da se bori protiv terorizma gde god da postoji.

Opozicija je danas saopštila da bi primirje trebalo da se primenjuje u celoj zemlji a ne samo u odredjenim područjima. U saopštenju se navodi da su neke mape „zona deeskalacije“ netačne i da te zone neće biti prihvaćene jer predstanvici opozicije nisu potpisali sporazum.

Prethodni sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu 30. decembra i doprineo je smanjenju nasilja u Sriji, ali je propao posle nekoliko sedmica. Ni drugi pokušaji uvdjenja primirja nisu bili uspešni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.