U trendu

Reporteri bez granica šokirani pogubljenjem iranskog opozicionog novinara

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštila je danas da je „šokirana“ jutrošnjim pogubljenjem u Iranu opozicionog novinara Ruholaha Zama, osudjenog na smrt zbog uloge u talasu protesta u zimu 2017-2018.

U Tviter poruci RSF koji posebno prate taj slučaj, navode da su još 23. oktobra upozorili visoku komesarku UN za ljudska prava Mišel Bašle da se sprema njegovo skoro pogubljenje.

RSF navode da su „šokirani“ da su iranski sud i naredbodavac tog čina, iranski vrhovni vodja Ali Kamnei, sproveli svoju presudu.

Iranska državna televizija je danas objavila da je Zam obešen „zbog težine svojih zločina“. Pre nekoliko dana je Vrhovni sud Irana potvrdio smrtnu presudu.

Prvostepeni sud mu je u junu izrekao smrtnu kaznu, navodeći da je osudjen za „korupciju na zemlji“, što je optužba koja se često koristi u slučajevima koji uključuju špijunažu i pokušaje zbacivanja iranske vlade, prenosi AP.

Zamov vebsajt AmadNews i kanal koji je osnovao na aplikaciji za poruke Telegram, širili su u vreme protesta u Iranu 2017-2018. neprijatne informacije o zvaničnicima i direktno se suprotstavljali iranskoj šiitskoj teokratiji.

Zam je živeo nekoliko godina u Francuskoj pre no što su ga pod nerazjašnjenim okolnostima uhapsili iranski Čuvari revolucije.

O njegovom hapšenju javljeno je u oktobru 2019. godine ali Iran nije precizirao ni mesto ni datum kada je uhapšen.

Iran je optužio tog opozicionara da deluje pod uticajem francuske obaveštajne služba uz podršku tajnih službi SAD i Izraela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.