U trendu

Republikanci i demokrate čekaju da Tramp potpiše zakon

VAŠINGTON – Večeras ističe rok do koga američki predsednik Donald Tramp treba da potpiše zakon o budžetu za federalne službe i pomoć ugroženima u pandemiji.

Kako podseća Glas Amerike, Tramp je kritikovao nedavno usvojeni zakon, koji je Kongres doneo posle višemesečnih pregovora republikanaca i demokrata, i između ostalog tražio da se isplate pojedincima povećaju sa 600 na 2.000 dolara.

Za pomoć ugroženima u pandemiji predviđeno je 892 milijarde dolara, a predlog zakona koji uključuje i budžet za vladine službe, vredan je ukupno 2,3 milijarde dolara.

Trampov zahtev da se povećaju pojedinačne isplate podržale su demokrate u Kongresu, ali ne i njegovi republikanci.

Ako Tramp ne potpiše zakon, nezaposleni Amerikanci neće dobiti pomoć koja ističe drugog dana Božića, a preti i obustavljanje rada federalnih službi u utorak.

Članovi Kongresa prekinuće božićnu pauzu i zasedati u ponedeljak. Jedna od opcija za finansiranje vlade jeste i da se usvoji privremena mera koja bi to obezbedila za narednih nekoliko nedelja, dok se ne usvoji zakon.

Predstavnički dom bi u ponedeljak takođe trebalo da glasa o poništavanju predsedničkog veta na zakon o budžetu za odbranu.

Senat bi o tome mogao da glasa u utorak, a u oba doma je potrebna dvotrećinska većina da bi se ukinuo predsednički veto.

Tramp je i taj zakon kritikovao, rekavši da ide naruku Kini i tražio da se ukine odredba kojom se dozvoljava promena imena vojnih baza nazvanih po generalima južnjačke Konfederacije u Građanskom ratu Severa i Juga (1861-1865).

Takođe je tražio da društvene mreže ne budu izuzete od odgovornosti za ono što pišu njihovi korisnici.

Predsednički veto na predlog Zakona o finansiranju nacionalne odbrane predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da šteti vojnicima, ali je pozdravila zahtev da se, u slučaju zakona o pomoći u pandemiji, pojedinačne isplate podignu sa 600 na 2.000 dolara.

Republikanci su, međutim, blokirali pokušaj da Predstavnički dom o tome glasa. Pelosijeva će ponovo pokušati u ponedeljak i verovatno je da će takav predlog proći Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, ali je malo verovatno da ga usvoji i republikanski Senat.

Ako Tramp ne potpiše zakon, to znači da će milioni ljudi ostati bez novčane pomoći dan posle Božića, a moguće je da ostanu i bez krova nad glavom jer krajem godine ističe moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.