U trendu

Republikanci osudili glasanje senatora Bura protiv Trampa

RALI – Republikanska stranka u američkoj saveznoj državi Severna Karolina jednoglasno je izglasala rezoluciju kojom osuđuje potez svog senatora Ričarda Bura koji je optužio bivšeg predsednika Donalda Trampa za podsticanje pobune tokom suđenja u Senatu za Trampov impičment, prenosi AP.

Agencija navodi da je Majkl Votli, predsedavajući Republikanske stranke u Severnoj Karolini objasnio da je odluka centralnog komiteta simboličan gest protivljenja partije Burovom potezu.

„Za stranku je važno da naglasi izjavom da se ne slaže sa glasanjem senatora Bura“, rekao je Votli.

Bur, koji je u američkom Kongresu već 26 godina, a poslednjih 16 kao senator, jedan je od nekoliko republikanaca kojima su državni i okružni organi stranke izrekle osudu zbog glasanja za Trampov impičment.

„Ovo je zaista tužan dan za republikance Severne Karoline. Rukovodstvo moje stranke odabralo je lojalnost jednom čoveku nasuprot osnovnim principima partije i osnivača naše velike nacije“, poručio je Bur u izjavi, prenosi AP.

Bur je na izjašnjavanju u Senatu prethodno glasao za odbacivanje postupka za impičment Trampa na osnovu toga što je neustavno opozivati predsednika koji više nije na funkciji, ali se u potezu koji je zapanjio neke članove njegove stranke, pridružio šestorici republikanskih kolega u osuđivanju Trampa za „podsticanje pobune“.

On je zatim u izjavi rekao da je glasanje Senata za nastavak suđenja stvorilo presedan zbog koga bi bivši predsednik mogao biti opozivan.
Na kraju Tramp je oslobođen optužbe jer glasanje u odnosu od 57 na prema 43 u Senatu nije obezbedilo dvotrećinsku većinu potrebnu za osuđujuću presudu bivšem predsedniku, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.