U trendu

Reznikov: Ukrajina primorala Rusiju da uđe u fazu dugog rata

KIJEV – Ukrajina je primorala Rusiju da svede svoje ciljeve na operativni i taktički nivo i da uđe u „fazu dugog rata“, a odbrambena pomoć Kijevu je veća nego ikad, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

„Da bismo sada pobedili, moramo pažljivo planirati resurse, izbegavati greške, projektovati svoju snagu tako da neprijatelj na kraju ne može da nam se suprotstavi“, naveo je ukrajinski ministar odbrane u saopštenju objavljenom danas na Fejsbuku, prenosi CNN.

Reznikov je rekao i da je Moskva nakon prvobitnog ruskog napada 24. februara, očekivala da će Ukrajina kapitulirati za nekoliko dana i da će Kremlj uspostaviti novi ruski sistem u Ukrajini.

„Ukrajinska vojska i celokupno ukrajinsko stanovništvo odbili su okupatore i osujetili njihove planove“, naglasio je Reznikov.

Kako je naveo ukrajinski zvaničnik, „važna promena se dogodila i na međunarodnom planu“.

„Ukrajina je za mesec dana ostvarila integraciju u oblasti odbrane, kakvu nije mogla da postigne tokom proteklih 30 godina. Od partnera dobijamo teško naoružanje. Konkretno, američke haubice 155 mm M777 su već raspoređene na frontu. Pre tri meseca ovo se smatralo nemogućim“, rekao je Reznikov, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.