U trendu

Rizik po finansijski sistem Kine, “tone” Evergrande

HONG KONG – Akcije kompanije “Evergrande”, jedne od najvećih kineskih kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, pale su danas čak za 19 odsto, na najniži nivo u poslednjih 11 godina.

Time je ta kompanija nastavila da beleži gubitke, u uslovima kada je sve bliži rok za otplatu zaostalih dugovanja koja ove nedelje dospevaju na naplatu, prenosi agencija Rojters.

Do podneva, akcije kompanije pale su na 2,06 honkoških dolara, što je najniži nivo od maja 2010. godine.

Akcije “Evergrandeovog” odeljenja za upravljanje imovinom skliznule su za 12 odsto, dok su deonice sektora za proizvodnju električnih vozila pale za osam procenata.

Kompanija nastoji da prikupi sredstva za isplaćivanje dugova zajmodavcima, dobavljačima i investitorima, a regulatori upozoravaju da bi njene dužničke obaveze od 305 milijardi dolara mogle prouzrokovati ozbiljan rizik po finansijski sistem zemlje ako ne dođe do stabilizacije situacije.

Kompanija “Evergrande” će 23. septembra platiti kamatu od 83,5 miliona dolara po osnovu obveznice sa rokom dospeća u martu 2022. godine, dok joj 29. septembra dospeva na naplatu kamata od još 47,5 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.