Rjabkov:Naše povlačenje iz sporazuma bez reakcije Evrope

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da se američki saveznici u Evropi nisu potrudili da odgovore na minimalne zahteve Moskve kako bi sačuvali Ugovor o otvorenom nebu, prenosi TAS S.

Rjabkov je gostujući na ruskoj televiziji poručio da poslednjih nekoliko godina Evropljani nisu učinili ništa na jačanju globalne bezbednosti i da su samo davali podršku brojnim destruktivnim akcijama Vašingtona u ovoj sferi, navodi agencija.

„Na moje veliko iznenađenje, povlačenje Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu nije izazvalo nikakvu reakciju evropskih saveznika kako bi sačuvali ovaj sporazum. Nisu uložili napor da zadovolje čak i naše minimalne zahteve“, rekao je Rjabkov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je 15. januara da pokreće proceduru za povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu, a nakon što ovaj postupak bude završen biće zvanično obavešteni svi potpisnici sporazma, navodi agencija.

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992, a na snazi je od 2002. i omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

Donedavno su 34 države bile potpisnice Sporazuma, a krajem maja prošle godine američki predsednik Donald Tramp objavio je da se Vašington povlači iz Sporazuma.

Kao razlog za to SAD su navele kršenje Sporazuma od strane Rusije, ali je Moskva više puta negirala te tvrdnje.

SAD su 22. novembra prošle godine završile proces povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.