U trendu

Rjabkov: RUS daje sve od sebe da osigura bezbednost Zaporozja

MOSKVA – Rusija daje sve od sebe da što pre reši problem sa Kijevom koji je granatirao nuklearnu elektranu Zaporožje i da osigura bezbednost elektrane, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Sa naše strane, činimo sve što je moguće da rešimo problem, da to uradimo bez odlaganja“, rekao je on na konferenciji za novinare uoči Devete konferencije Konvencije o biološkom oružju (BVC), preneo je TAS S.

Rjabkov je kazao da su kontakti sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, bili konstruktivni i donose izvesna obećanja, preneo je Rojters.

Rusija i SAD za sada ne planiraju nikakve kontakte na visokom nivou, rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova.

„Što se tiče konkretne teme o određenim kontaktima, želim da istaknem da tako nešto nismo inicirali ni u smislu ispitivanja ove mogućnosti, niti zvanično. Nije bilo planova za takve kontakte“, rekao je on, odgovarajući pitanje da li je bilo pokušaja da se organizuje rusko-američki sastanak na marginama samita G20.

Moskva namerava da nastavi da se bori protiv pokušaja Vašingtona da prikrije prave ciljeve vojno-bioloških aktivnosti Pentagona u Ukrajini, istakao je Rjabkov.

„Amerikanci imaju šta da kriju u svojim vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini“, rekao je visoki ruski diplomata na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje TAS S-a.

„Cilj je jasan: sprečiti bilo kakvu mogućnost otkrivanja prave prirode i ciljeva američkih vojno-bioloških programa, kako bi se obezbedilo njihovo kontinuirano nesmetano sprovođenje bez ikakve međunarodne kontrole“, naglasio je Rjabkov.

Ruska delegacija će održati događaj na kojem će ruski stručnjaci predstaviti materijale o vojno-biološkoj aktivnosti SAD i njenih saveznika u Ukrajini na predstojećoj Konferenciji, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.