U trendu

Rjabkov: U slučaju Gerškoviča pritisak SAD neće imati uticaj na odluke Moskve

MOSKVA – Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva ne prihvata pokušaje SAD da izvrše pritisak u slučaju uhapšenog reportera „Volstrit džornala“ Evana Gerškoviča, koji je optužen za navodnu špijunažu.

Ruska bezbednosna agencija FSB uhapsila je Gerškoviča, američkog državljanina, krajem marta i optužila ga za navodnu špijunažu za koju je predviđena maksimalna kazna od 20 godina zatvora, a vlasti SAD su zatražile od Rusije da odmah puste novinara i saopštile da je njegovo zatvaranje neprihvatljivo, prenosi agencija RIA Novosti.

Rjabkov je izjavio da se razmatra pitanje konzularnog pristupa uhapšenom američkom novinaru, koji je od pritvaranja pre dve nedelje imao samo minimalan kontakt sa svojim pravnim timom,

On je saopštio i da Moskva ne prihvata pokušaje SAD da izvrše pritisak na ovu temu.

„Nećemo prihvatiti bilo kakve pokušaje pritisaka i nije nam važno kakav status ima ova osoba u Vašingtonu. Postupaćemo u skladu sa sopstvenim unutrašnjim potrebama, normama, zakonskim aktima koji se primenjuju na ovu situaciju, ništa više“, naglasio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

On je dodao da po pitanju konzularnog pristupa Rusija postupa u skladu sa sopstvenim zakonima, uzimajući u obzir relevantne odredbe konzularne konvencije, a rukovodi se i postojećom praksom u ovoj oblasti.

Moskovski sud će sledeće nedelje razmatrati žalbu Gerškovičevih advokata na odluku da se on zadrži u istražnom zatvoru Lefortovo najmanje do 29. maja.
Američki predsednik DŽozef Bajden je u utorak razgovarao telefonom sa porodicom novinara i rekao da Vašington čini „sve što je u njegovoj moći“ da obezbedi njegovo oslobađanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.