Rjabkov:Sporazum o iranskom nuklearnom pitanju blizu

Sporazum o iranskom nuklearnom pitanju je blizu, rekao je večeras glavni ruski pregovarač Sergej Rjabkov, dok se pregovori o tom pitanju između velikih sila i Irana nastavljaju u Beču.

“Ne želim da predviđam koliko sati će biti potrebno da se reši to pitanje ali svaka strana smatra da će se taj predmet rešiti u danima koji dolaze i da se neće pribegavati novim odlaganjima ili opasnim alternativama”, rekao je Rjabkov, prenosi ruska agencija TAS.

Dokument na kome radi Iran sa velikim silama (SAD, Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Nemačka) da bi se postigao sporazum spreman je 91 odsto, rekao je Rjabkov koji je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

On je međutim dodao da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov neće doći u Beč ni sutra ni u subotu, a da će i on napustiti austrijsku prestonicu radi priprema za godišnji samit Briks zemalja (Brazil, Rusija Indija, Kina, Južna Afrika) koji se održava 9. jula u Rusiji.

Prema agenciji AP malo je javnih znakova napretka u ovim pregovorima na visokom nivou u Beču koji su danas ušli u šesti dan pošto je probijen rok, 30. juni i produženo za nedelju dana vreme za postizanje sveobuhvatnog dogovora s Iranom. Zvaničnici kažu da posao napreduje, ali sporo.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond sastao se sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem danas, a Keri je razgovarao sa šefovima diplomatija Kine, Francuske, Nemačke i EU kao i sa iranskim ministrom spojnih poslova Džavadom Zarifom.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je danas da svi učesnici imaju ozbiljnu nameru da finalizuju sporazum ali je naveo brojna nerešena pitanja.

Pregovarači su dali sebi bar do 7. jula da postignu sporazum.

(Beta)

Ostavite komentar