U trendu

Rojters: Pens neće popustiti pod pritiskom Trampa

VAŠINGTON – Uprkos pritisku predsednika Donalda Trampa, potpredsednik SAD Majk Pens će se držati ceremonijalnih dužnosti i neće blokirati večeras u Senatu potvrdu elektorskih glasova, prema kojima je pobedio demokrata Džo Bajden, pise Rojters.

Tramp je juče „pritisnuo“ Pensa da blokira sertifikaciju glasova sa izbora održanih u novembru kao pokušaj da ostane na vlasti, nakon niza neuspelih žalbi na nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Potpredsednik, koga Rojters naziva „vernim Trampovim poručnikom tokom četvorogodišnjeg haotičnog predsednikovanja“, nema nameru da interveniše, a rekao je Trampu da nema moć da blokira sertifikaciju, iako želi da pokaže podršku republičkom kandidatu na izborima.

Pens će predsedavati na zajedničkom zasedanju Kongresa, na kojem će večeras stizati rezultati iz svih država i biti sertifikovani, što će konačno proglasiti pobednika.

Bajden je pobedio Trampa sa 306 elektorska glasa, naspram 232, koliko je imao republikanski kandidat i osvojio je sedam miliona više glasova, dok je Tramp odbio da prizna rezultate.

Tramp tvrdi da po Ustavu SAD, Pens može da ospori glasove.

„Potpredsednik ima moć da odbije glasove do kojih se došlo prevarom“, poručio je Tramp.

U utorak uveče, Tramp je dodao da se on i Pens slažu da potpredsednik ima moć da reaguje.

„Naš potpredsednik ima nekoliko opcija po Ustavu SAD. On može da desertifikuje rezultate i pošalje ih nazad u države iz kojih su došli“, poručio je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar