U trendu

Rojters: SAD nisu spremne za ograničenja u zemljama NATO

VAŠINGTON – SAD i njihovi saveznici spremni su da pregovaraju sa Rusijom, tokom razgovora o Ukrajini, o mogućnosti da svaka strana ograniči vojne vežbe i raspoređivanje raketa u regionu, rekao je danas visoki zvaničnik američke administracije za Rojters.

Tokom važnih pregovora koji treba da počnu u ponedeljak u Ženevi, SAD nisu voljne da razgovaraju o ograničenjima raspoređivanja američkih trupa ili o položaju američkih snaga u zemljama NATO u tom regionu, saopštio je ovaj zvaničnik Bajdenove administracije koji nije želeo da mu se otkriva identitet.

Neke ruske zahteve pred najavljene razgovore, američki državni sekretar Entoni Blinken u petak je nazvao „nepraktičnim“ i istakao da su „apsolutno neispunjivi“, prenele su RIA Novosti.

„Deo strategije je, mislim, da se postave apsolutno neispunjivi zahtevi i da se kaže da druga strana ne želi da sarađuje, pa da se to iskoristi kao opravdanje za agresivne akcije“, naveo je Blinken.

Prema njegovom mišljenju, Moskva zna da zahtevi ne mogu da se ispune, ali takođe zna u kojim oblastima dijalog može da bude nastavljen.

Blinken je istakao da NATO ne preti Rusiji i ne planira da za to iskoristi Ukrajinu.

Naveo je i da je lažna izjava Alijanse o navodnom obećanju da se neće širiti na Istok.

„Tvrdnja da NATO preti Rusiji je lažna. Takođe, NATO nikada nije obećao da neće primati nove članice“, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je izjavio i da je NATO spreman da odgovori silom na rusku agresiju u Ukrajini, ne isključujući mogućnost da pitanje gomilanja trupa na granici sa Ukrajinom ipak bude rešeno diplomatskim putem, što bi, kaže, bilo poželjno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar