U trendu

Rojters: Vlada Marija Dragija se „urušila“

RIM – Iako je na današnjem glasanju o poverenju premijeru Italije Mariju Dragiju italijanski Senat glasao sa 95 glasova za prema 38 protiv, Rojters u svom izveštaju ocenjuje da se italijanska vlada praktično „urušila“ jer su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju o poverenju na koje je on pozvao kako bi pokušao da okonča podele i obnovi savez.

Od ukupno 321 senatora, na današnjem glasanju u Gornjem domu italijanskog parlamenta Dragija je podržalo 95 senatora, dok je 38 bilo protiv, međutim desetine senatora bojkotovale su glasanje ostavljajući tako Dragijevu koaliciju okrnjenu, bez velike većine koju je nastojao da pridobije i sa prevremenim izborima u septembru ili oktobru kao najverovatnijim ishodom, prenosi Rojters.

Glasanje su bojkotovali senatori tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desničarske Lige, koju vodi populista Mateo Salvini i iz populističkog Pokreta 5 zvezda (M5S).

Dragi je prošle nedelje podneo ostavku, ali ga je predsednik Serđo Matarela odbio i rekao mu da ide pred parlament da vidi da li može da oživi široku koaliciju.

Mario Dragi je ranije pozvao na jedinstvo i izneo niz problema sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cena.

„Jedini način, ako želimo da ostanemo zajedno, jeste da ponovo izgradimo ovaj pakt, zasnovan na hrabrosti, altruizmu i kredibilitetu“, rekao je Dragi u današnjem otvorenom govoru pred Senatom, dodajući da mnogi Italijani žele da koalicija nastavi da funkcioniše do prevremenih izbora sledeće godine.

Očekuje se da će Draghi sada podneti ostavku jer je u više navrata ponavljao da će ostati na dužnosti samo ukoliko očuva veliku većinu, što se nakon današnjeg bojkota pokazalo kao nemoguće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar