U trendu

Rosi: Zaštitna zona oko Zaporožja jedino rešenje

BEČ – Generalna konferencija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) održava se u vreme kada se suočavamo sa kombinacijom izazova, koju čine rat, energetske kriza i kriza snabdevanja namirnicama, koja je pred nama, istakao je danas u Beču generalni direktor ove agencije UN Rafael Mariano Grosi.

„Znamo da u mnogim stvarima koje radimo imamo mogućnost da utičemo pozitivno na izazove. Prioritet izazova sa kojima se suočavamo je svakako rat u Ukrajini, koji, kao što je kazao i generalni sekretar UN rekao, mora stati“, podvukao je Grosi obraćajući se delegatima zemalja članice IAEA.

Istakao je da se mora učiniti sve da se spreči nuklearni akcident, koji bi samo povećao patnju građana.

Podsetio je da je bio nedavno u Zaporožju, gde je obišao sa svojim timom nuklearnu elektranu koja se nalazi pod pabljom strana u ratu.

„Ako se nesto desi tamo bićemo sami krivi zbog nedelovanja, jer imamo plan na stolu“, poručio je on.

Grosi je preneo da je prošle nedelje započeo konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zaštitne zone oko nuklearke u Zaporožju.

Kazao je da je spreman ove nedelje da nastavi te razgovore.

„Samo uspostavljanje zaštitne zone će omogućiti stabilizaciju situacije“, podvukao je Grosi.

Rekao je da će IAEA nastaviti da se bori za bezbedno korišćenje nuklearne energije, i najavio da će to biti tema konferencije u Šarm el Šejku u Egiptu, zemlji koja se odlučila na primenu nuklearne energije.

Podvukao je kao bitno da IAEA nastavi da radi na unapređenju života građana, i s tim u vezi je pomenuo i programe borbe protiv kancera.

U bečkom sedištu UN, na Generalnoj konferenciji, predstavnici 175 država članice do 30.septembra posvetiće se širokom spektru tema, a fokus je svakako na ratu u Ukrajini i nuklearnom programu Irana.

Tako će biti razmotren izveštaj za prošlu godinu, ali vodiće se i razgovori o budžetu za 2023.sa ciljem jačanja aktivnosti vezanih za nuklearnu nauku, tehnologiju.

Isto tako biće reči o jačanju efektivnosti i poboljšanju rada agencije u oblasti nuklearne bezbednosti i nuklearnih aktivnosti.

Kada je reč o nuklearnoj bezbednosti biće fokus na Ukrajini, ali i na Bliskom istoku i u Severnoj Koreji.

U okviru Generalne konferencije IAEA, u sedištu UN u Beču, biće održano mnoštvo događaja, među kojima i otvaranje izložbi.

Tako će potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvoriti izložbu „Nikola Tesla – ključni doprinos energetici“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar