U trendu

Rot: Blokada proširenja je ozbiljna politička greška

BRISEL – Nemački državni sekretar za Evropu, Mihael Rot, upozorava da nemogućnost postizanja dogovora unutar EU oko napretka u procesu proširenja može imati negativan uticaj na bezbednost Zapadnog Balkana i cele EU.

Rot je pred sastanak Saveta EU poručio da u oblasti proširenja nažalost nije bilo moguće napraviti napredak, po pitanju koje je već dogovoreno, a sve zbog bilateralnih zahteva jedne države članice.

On naglašava da Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, radi sve kao bi omogućila da se što je pre moguće dođe do dogovora o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Sve drugo bi bila ozbiljna politička greška na račun stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, što bi, na kraju, ugrozilo i bezbednost cele Evrope“, poručio je Rot.

Rot danas predsedava Savetom ministra EU za koji je bilo planirano da politički podrži, a zatim i pisanom procedurom usvoji godišnje zaključke o zemljama u procesu proširenja.

Ceo ”paket proširenja” je skinut sa dnevonog reda za usvajanje zbog bugraske blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.