Rot: Gorak udarac za politiku EU prema Zapadnom Balkanu

BRISEL – Nemački državni sekretar za Evropu, Mihael Rot, kaže da je ”duboko razočaran” činjenicom da u Savetu EU još nisu usvojeni zaključci o proširenju, niti dogovoreni pregovrački okviri za Severnu Makedoniju i Albaniju.

”To je gorak udarac za našu politiku prema Zapadnom Balkanu, čiji je cilj razvoj stabilnosti i emokratije na Zapadnom Balkanu”, rekao je Rot.

Na kraju poslednjeg Saveta EU, kojim je u ime Nemačke predsedavao, Mihalel Rot naglašava da je EU mora da bude posvećena procesu proširenja i da po tom pitanju ”postoji široko jedinstvo” unutra zemlja članica.

On dodaje da se ”neophodan proboj” na polju politike proširenja očekuje u narenih par dana ili tokom predstojećeg portugalskog predsedvanja EU u prvoj polovini 2021. godine.

”Ne govori se više da li, već kada će biti otvoreni novi pregovori“, kaže Rot.

Nemački državni sekretar dodaje da pored ”razočarenja što se nije postiglo očekivamo”, ima i ”optimizam” zbog činjenice da je samo jedna zemlja bila protiv pregovaračkog okovira za Severnu Makedoniju i da to ne treba da obeshrabiri treba da obeshrabi Skoplje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.