U trendu

Rouli najavio čistku – više od hiljadu prijava, istrage protiv 800 policajaca

LONDON – Stotine pripadnika londonske policije među kojima su i visoki oficiri verovatno će biti otpuštene zbog seksualnog i porodičnog zlostavljanja i sličnih krivičnih dela, izjavio je danas prvi čovek londonske policije Mark Rouli.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je ova mera pokušaj da se povrati poverenje javnosti u policiju nakon što je londonski policajac Dejvid Kerik (48) priznao da je serijski silovatelj.

Londonska Metropoliten policija, koju poslednjih godina potresa serija skandala, dodatno je komrpomitovana priznanjem Kerika i prihvatanjem krivice za 24 tačke optužnice za silovanja koja je nekažnjeno vršio u periodu od 2003. do 2020. godine.

Ovaj slučaj prati niz otkrića o ozbiljnim propustima i greškama londonske policije koja ima više od 43 hiljade pripadnika.

Načelnik londonske policije Mark Rouli, koji je doveden na taj položaj pre četiri meseca sa zadatkom da sprovede čistku i uvede red, izjavio je da su u toku istrage protiv 800 pripadnika policije zbog više od hiljadu prijava za seksualno i porodično zlostavljanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.