U trendu

Rožer Torent izabran za predsednika parlamenta Katalonije

Rožer Torent izabran je danas za predsednika parlamenta Katalonije, javila je španska agencije EFE.

Torent je izabran u drugom krugu sa 65 glasova tri poslaničke grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije – Zajedno za Kataloniju bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona, Republikanske levice Katalonije (ERC) bivšeg potpredsednika vlade Oriola Žunkerasa i male antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

Novi predsednik katalonskog parlamenta izabran je prostom većinom glasova u drugom glasanju, pošto u prvom nije dobio apsolutnu većinu glasova, odnosno 68 od ukupno 135 poslanika.

Na izborima za novi katalonski parlament 21. decembra najviše glasova su osvojile stranke koje se zalažu za nezavisnost tog španskog regiona.

Petorica independističkih poslanika izabranih na tim izborima, medju kojima je i Pućdemon, nisu mogli da glasaju jer su u Belgiji u egzilu pošto im u Španiji preti dugogodišnji zatvor.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar