U trendu

RS: Pomen i sećanje na žrtve ustaša u Drakuliću 1942. godine

BANJALUKA – U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, održano je bogosluženje u okviru obeležavanja 81 godine od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva, prenela je RTRS.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je pomen za ubijene Srbe.

Obeležavanju, između ostalih, prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i srpski predstavnici u institucijama BiH.

Obeležavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Telesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar