U trendu

RS traži poštovanje slobodne i demokratske volje građana

BANJALUKA – Portparol SNSD Radovan Kovačević poručio je da se Srpska pita i da će na sutrašnjem mitingu u organizacije ove i partnerskih stranaka u Banjaluci tražiti da se poštuje slobodna i demokratska volja građana izražena na Opštim izborima 2. oktobra, i da će, kako je poručio, pokazati spremnost da brane Republiku Srpsku.

Kovačević je gostujući na RTRS-u rekao da je aktuelni saziv CIK-a nelegalan i svaka njihova odluka je nezakonita.

„Doneli su odluku o ponovljenom brojanju glasova, pa dan kasnije promenili odluku, pa je nazvali kontrolno brojanje. Međutim sve je to nezakonito“, rekao je Kovačević.

Naglasio je da Zakon kaže da se odluka o ponovljenom brojanju može doneli onog trenutka kada se objave rezultati izbora.

„Nakon toga date određeni prostor strankama da se žale i posle toga ako smatrate da postoje određene indicije da postoje neke prevare koje mogu da utiču na izbor, onda donosite odluku o ponovljenom brojanju glasova“, naveo je Kovačević.

S obzirom na to da se radi o velikoj pobedi Milorada Dodika za poziciju predsednika Republike Srpske sa više od 30.000 glasova u odnosu na kandidatkinju opozicionih PDP i SDS Jelenu Trivić, Kovačević kaže da je kontrolno nelegalno brojanje pokazalo minimalna odstupanja, što je u domenu statističke greške.

Dodaje da je strašna podvala falsifikovanih listića za poziciju predsednika Republike Srpske koje su, navodno, pronađeni u dve vreće samo dan nakon objavljivanja rezultata izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsednika i potpredsednike Srpske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.