U trendu

RSE: Sporazum BG i PR u slučaju Trumpovog drugog mandata?

VAŠINGTON – Kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući 4. septembra, Trampova administracija je to nazvala „istorijskim“ i znakom posvećenosti Vašingtona Balkanu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako prenosi RSE u programu na srpskom jeziku, interes Trampove administracije za jedan od najtežih problema u regionu iznenadio je pojedine balkanske eksperte, koji su očekivali da će Stejt department nastaviti s dugoročnom politikom da prepušta EU vođstvo u pregovorima oko lokalnih sporova i uvođenju novih zemalja u zapadne organizacije.

„Mnogi od nas su mislili, pa dobro, on će samo ignorisati region i neće praviti štetu. Ali Tramp se definitivno uključio „kako bi bio postignut ovaj sporazum“, rekla je za RSE Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija i stručnjak za Balkan.

Kako se navodi, pažnja Bele kuće preusmerena je sa Evrope na borbe u Avganistanu i na Bliskom istoku nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, ali je ruska aneksija Krima 2004. i podrška separatistima u Donbasu prisilila Vašington da se uključi u dešavanja u istočnoj Evropi, što je značilo i uključenost na Balkanu.

RSE ocenjuje da je Tramp dao naznake da će se njegov angažman na Balkanu nastaviti ako dobije drugi mandat 3. novembra, rekavši Vučiću i Hotiju da se raduje poseti Beogradu i Prištini „u ne tako dalekoj buducnosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.