U trendu

RSF pozvali na pravni epilog slučajeva u Srbiji i C. Gori

PARIZ – Reporteri bez granica (RSF) uputili su danas poziv Srbiji i Crnoj Gori da obezbede pravni epilog slučaja ubistava i napada na novinare.

Od Srbije se očekuje da stavi tačku na suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije i podmetanja požara u kuću novinara Milana Jovanovića.

Organizacija navodi da Apelacioni sud u Beogradu treba da sasluša žalbu okrivljenih, četvorice nekadašnjih službenika državne bezbednosti na presudu, kako kažu, istorijsku, u aprilu 2019, ali i da postoji zabrinutost da bi Apelacioni sud mogao da poništi presudu i naloži ponovno suđenje.

RSF ne pominje da je Ćuruvija ubijen pre više od dve decenije, a da je suđenje počelo tek pre pet godina.

U slučaju Joivanovića, RSF navodi da se ne može isključiti da će se suđenje završiti oslobađanjem optuženog kada se bude ušlo u poslednju fazu, od 24. do 27. avgusta, ali ne navodi na čemu zasniva to strahovanje.

Crnogorski novinar Jovo Martinović proveo je 15 meseci u pritvoru od 2015. do 2017.

Zbog optužbi za krijumčarenje marihuane i zločinačko udruživanje, izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 18 meseci u januaru 2019.

Ona je ukinuta prošlog oktobra i Viši sud u Crnoj Gori će imati priliku da ga oslobodi kada se ponovo pokrene njegovo suđenje 6. jula ove godine, međutim, Reporteri bez granica savetuju oprez, jer ga je prvobitni sud osudio, iako je, kako navode, imao kontakte sa organizovanim kriminalom samo u funkciji istraživačkog izveštavanja.

Srbija se nalazi na 93 mestu od 180 zemalja na Svetskom indeksu slobode štampe Reportera bez granica za 2020. godinu, dok je Crna Gora na 105 mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.