U trendu

Rumunija planira da nabavi američke borbene avione F-35

BUKUREŠT – Vrhovni odbrambeni savet Rumunije danas je saopštio da ta zemlja namerava da kupi američke borbene avione poslednje generacije F-35, ali nije precizirano o koliko aviona je reč, niti kada će doći do kupovine.

Kako prenosi Rojters, Rumunija nastoji da ojača svoje vazdušne snage, kao i da se na njenoj teritoriji nalaze PVO sistemi koji služe za odbranu od balističkih raketa, pored trajno stacionirane vojne grupe NATO-a.

„Posedovanje robusnih, kredibilnih, interoperabilnih, fleksibilnih i efikasnih operativnih sposobnosti protivvazdušne odbrane, u okviru naših obaveza kao države članice NATO i EU, ključno je za postizanje ciljeva odbrambene politike Rumunije. Proces modernizacije vazduhoplovstva nastaviće se kroz nabavku aviona F-35“, navodi se u saopštenju.

Prošle godine, rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da ta zemlja razmišlja o kupovini aviona F-35, koje proizvodi američki proizvođač oružja Lokhed Martin, a prošlog meseca je saopšteno da će kupiti i tenkove Abrams proizvođača Dženeral dinamiks, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar