U trendu

Rumunija: Predsednik Senata podnosi ostavku

BUKUREŠT – Predsednik rumunskog Senata Kalin Popesku-Taričenau, lider ALDE-a (Savez liberala i demokrata), obavestio je kolege iz Stalnog biroa da će danas objaviti na plenumu gornjeg doma parlamenta da podnosi ostavku na tu funkciju.

Stalna delegacija ALDE-a pre nedelju dana je odlučila da napusti koalicionu vladu, nakon čega su ALDE i Pro Rumunija napravili izborni savez kako bi podržali nezavisnog kandidata Mirčea Diakonua na predstojećim predsedničkim izborima, preneo je Ađerpres.

Liderka PSD (Socijaldemokratska partija) Vijorika Dančila izjavila je u subotu u Mamaiji da će, nakon što Kalin Popesku-Taričeanu odstupi sa funkcije predsednika Senata, jedan od socijaldemokrata, zamenika predsednika, preuzeti privremeno funkciju.

Ona je, takođe, odbacila mogućnost da će lider grupe ALDE u parlamentu Daniel Zamfir preuzeti mesto predsednika Senata i pridružiti se PSD (Socijaldemokratskoj partiji).

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska stranka izgubila je malu parlamentarnu većinu nakon što je jedan od njenih saveznika, liberalna stranka ALDE, izašla iz vlade.

Alde je odlučila da izađe iz vlade dva dana nakon što njen lider Kalin Popesku Taričeanu nije dobio podršku da postane jedini provladin kandidat na predsedničkim izborima zakazanim za novembar i nakon što je Socijaldemokratska stranka nominovala svog lidera aktuelnu premijerku Vijoriku Dančilu, preneo je Rojters.

Ovaj potez stranke, godinu dana pre parlamentarnih izbora, mogao bi da dovede do prevremenih izbora, međutim, analitičari smatraju da deo opozicije želi da se sačeka redovan termin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar