U trendu

RUS ne isključuje stavljanje pod kontrolu gradova u UKR

MOSKVA – Rusko Ministarstvo odbrane ne isključuje stavljanje pod punu kontrolu glavnih ukrajinskih gradova, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Obezbedujući maksimalnu bezbednost civilnog stanovništva, Ministarstvo odbrane ne isključuje mogućnost stavljanja pod punu kontrolu velikih naselja koja su danas već prakticno opkoljena, sa izuzetkom zona koje se koriste za humanitarnu evakuaciju“, rekao je Peskov, preneo je TAS S.

On je istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo instrukcije na početku specijalne operacije u Ukrajini da se odmah ne juriša na gradove, uključujući i na Kijev, zbog mogućih velikih gubitaka medu stanovništvom, prenela je agencija RIA Novosti.

„Predsednik Rusije je na pocetku operacije zaista dao instrukcije Ministarstvu odbrane da se uzdrži od neposrednog napada na velika naselja, uključujući Kijev, zbog činjenice da naoružane nacionalisticke formacije… razmeštaju tešku vojnu opremu upravo u stambenim područjima i da bi borbe u gusto naseljenim područjima neizbežno dovele do velikih gubitaka među civilima. A operacija je planirana upravo imajući u vidu ovu okolnost“, rekao je Peskov.

Kremlj nema šta da izjavi u ovom trenutku vezano za to kada bi specijalna vojna operacija u Ukrajini za zaštitu Donbasa mogla da se završi, rekao je medijima portparol ruskog predsednika.
„Za sada se ništa ne može reći“, odgovorio je on na pitanje da li bi Kremlj mogao da otkrije kada će specijalna operacija biti završena.

Peskov nije ništa rekao kada su ga pitali da li je predsednik Rusije Vladimir Putin zadovoljan napretkom specijalne operacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.