U trendu

RUS: Sapega jedina ruska državljanka na preusmerenom letu

MOSKVA – Ruske vlasti su saopštile danas da je Sofija Sapega bila jedina ruska državljanka na preusmerenom letu Rajanera koja se iskrcala u Minsku umesto da sleti u Viljnus, kao i da je odvedena u pritvor zajedno sa beloruskim blogerom Romanom Protaševičem.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je demantovala izveštaje da se četvoro ruskih državljana iskrcalo u Minsku, prenosi agencija Rojters.

Ona je dodala da su ostali putnici bili državljani Belorusije i Grčke.
Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio nadu da će Sapega biti uskoro oslobođena.

„Polazimo od kategorične potrebe da se osiguraju prava ruskom građaninu i obezbedi konzularni pristup. Nadamo se da će je beloruske vlasti uskoro osloboditi, naravno ako nije prekršila nijedan zakon“, izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija Tas s.

Naveo je i da postoje mehanizmi saradnje za rešavanje takvih pitanja, kao što su Bečka konvencija, ali i Savez Rusije i Belorusije.

Avion Rajanera, koji je poleteo iz Atine, prinudno je u nedelju sleteo na međunarodni aerodrom u Minsku nakon dojave o bombi.

Avion je bezbedno sleteo i nije pronađena bomba.
Beloruski istražni komitet otvorio je krivični postupak zbog lažne pretnje bombom.

Roman Protaševič, jedan od suosnivača kanala Neksta Telegram, koji je u Belorusiji stavljen na međunarodnu poternicu i uvršten na listu lica umešanih u terorizam, bio je među putnicima.

Protaševič, koji trenutno živi u Litvaniji, uhapšen je nakon što je avion sleteo u Minsk, a kasnije su se pojavili izveštaji i da je ruska državljanka Sofija Sapega uhapšena zajedno sa njim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.