U trendu

Rus uhapšen u Austriji posle ubistva Čečena, policija istražuje politički motiv

Austrijska policija je danas saopštila da je uhapsila državljanina Rusije posle ubistva njegovog sunarodnika u predgradju Beča.

Mediji u Austriji navode da policija razmatra mogućnost da sinoćno ubistvo 43-godišnjeg muškarca ima političku pozadinu.

Agencija APA je javila da je žrtva etnički Čečen koji je u Austriji živeo duže od 10 godina, dok list Kurijer navodi da je ubijeni bio kritičar autoritarnog lidera ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova.

Policija je navela da se 47-godišnji osumnjičeni nije opirao hapšenju u Lincu.

„Okolnosti zločina nisu jasne“, navela je policija i dodala da istragu vode regionalne vlasti zadužene za borbu protiv terorizma.

Policija je navela i da je zbog povezanosti s tim zločinom danas uhapšena još jedna osoba, ali nije iznela detalje.

Ruski sajt Kavkaski Uzel naveo je da je žrtva imala kanal na Jutjubu na kojem su objavljivani kritički komentari o Čečeniji za vreme vlasti Kadirova.

Pre ubistva u bečkom predgradju Gerazdorf bilo je nekoliko napada na Čečene u inostranstvu prethodnih godina.

Nemački tužioci su prošlog meseca optužili ruskog državljanina za ubistvo etničkog Čečena iz Gruzije u Berlinu koji je ratovao protiv ruskih snaga u Čečeniji i pobegao za Nemačku 2016. godine. Tužioci su naveli da su ruske vlasti naložile osumnjičenom da počini to ubistvo.

Imran Alijev, takodje vlasnik Jutjub kanala na kojem je kritikovan Kadirov, u februaru je pronadjen mrtav u hotelu u francuskom gradu Lilu. On je ubijen nožem.

Istog meseca u Švedskoj je napadnut čečenski disident Tumru Abdurahmanov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.