U trendu

Rusi i Amerikanci održali radnu večeru u Ženevi

ŽENEVA – Lider ruske delegacije Sergej Rjabkov predviđa „teške“ razgovore sa SAD ove nedelje, nakon što je u švajcarskoj Ženevi danas održana radna večera sa američkim kolegama, kao deo početka razgovora dve velesile u tri evropska grada ove nedelje, sa ciljem da se reše nesuglasice oko Ukrajine i širenja NATO na istok.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rjabkov i ostali ruski zvaničnici bili su na dvočasovnoj večeri sa zamenicom državnog sekretara SAD Vendi Šerman, koja je šef američke delegacije, i njenim timom u luksuznoj rezidenciji američkog ambasadora koja gleda na Ženevsko jezero, uoči konferencije o razoružanju, preneo je AP.

Večera je samo uvod u širu diskusiju između dve delegacije sutra u Ženevi.

„Posvetili smo se suštini predstojećih izazova, ali će razgovori biti teški. Ne mogu biti laki. Biće kao da su poslovni. Mislim da nećemo trošiti vreme sutra“, kazao je Rjabkov.

AP dodaje da se na razgovore gleda kao na prvi korak u obnavljanju dijaloga u vreme kada su se odnosi pogoršali, jer je, kako tvrde na Zapadu, Rusija nagomilala 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom zbog moguće invazije na tu zemlju.

„Rusija je došla ovde sa čistom pozicijom koja sadrži brojne elemente, koji su, prema mom mišljenju, razumljivi i jasno su formulisani. Odstupanje od naših pristupa, prosto, nije moguće“, dodao je Rjabkov.

Upitan da kaže da li je Rusija spremna na kompromis, Rjabkov je odgovorio da bi Amerikanci trebalo da budu spremni da postignu kompromis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.