U trendu

Rusi oslobodili gradonacelnik grada kod Černobilja

SLAVUTIČ – Gradonačelnika ukrajinskog grada Slavutiča, Juri Fomičev, danas su oslobodile ruske snage, nakon što je prethodno bio pritvoren, saopštila je ukrajinska partija Sužba naroda.

„Oteti gradonačelnik Slavutiča je pušten, a skupovi u gradu protiv Rusa su nastavljeni“, dodaje se u saopštenju, preneo je CNN.

Ruske trupe su danas ušle u grad koji je napravljen za radnike zaposlene u nuklearnoj elektrani Černobilj, što je izazvalo stanovnike da izađu da protestuju.

Slavutič se nalazi na oko 50 kilometara od Černobilja.

U izjavi postavljenoj na Fejsbuku, gradonačelnik Juri Fomičev je prikazan kako se obraća stanovnicima i govori im da bi trebalo da „razgovaraju sa okupatorom“, nakon što je ruska vojska ušla u grad.

Fomičev je kazao stanovnicima da će Rusi tražiti oružje, ali da će i napustiti centar grada.

„Oni će proveravati da li ima skrivenog oružja. Ići će u policiju, kasarnu. Jasno je, proći će kroz grad, a potom će ga napustiti. Vodićemo sami grad“, kaazo je Fomičev.

On je naglasio da, ukoliko neko želi da napusti Slavutič, gradska uprava će se složiti sa time.

„Shvatamo da sada moramo da komuniciramo sa okupatorima. Nema druge opcije. Nemamo mašinske puške, lansere granata, projektile, tenkove. Imamo samo naše dlanove, mozak i srca. To je glavna stvar koju imamo. I imamo ljubav prema Ukrajini, za Slavutič“, dodao je Fomičev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.