U trendu

Rusija će „oštro odgovoriti“ ako Amerika uradi ovo

Rusija će oštro odgovoriti ukoliko SAD pokušaju da pređu njene „crvene linije“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u intervjuu za „Sputnjik“ rekao da su svi pokušaji SAD da uspostave dijalog sa Rusijom osuđeni na propast ukoliko Vašington ne odustane od svojih ambicija za dominacijom i „ukoliko SAD ne shvate da nemaju perspektivu bilo kakvi pokušaji oživljavanja unipolarnog sveta, stvaranja nekakve konstrukcije gde će svi biti potčinjeni zapadnim zemljama i gde će ceo zapadni blok vrbovati pod svoje zastave sve druge zemlje na različitim kontinentima protiv Kine i Ruske Federacije“.

Lavrov je naglasio da se ništa neće postići sve dok SAD ne shvate da nisu uzalud u Povelji UN-a zapisani principi poput poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nemešanja u unutrašnje poslove i suverene jednakosti zemalja i sve dok ne budu sa Rusijom vodile dijalog kao sa bilo kojom drugom zemljom – uz međusobno poštovanje, na osnovu ravnoteže interesa koji se mora pronaći…

Šef ruske diplomatije podsetio je na reči predsednika Vladmira Putina da Rusija sama postavlja svoje „crvene linije“ i da je spremna da oštro reaguje ukoliko se one na bilo koji način pređu.

Lavrov je, govoreći o strateškoj viziji odnosa SAD i Rusije, rekao da se nada da će u Vašingtonu, poput Moskve, postati svesni odgovornosti za stratešku stabilnost u svetu. On je istakao da to nisu samo problemi Rusije i Amerike, nisu samo problemi koji značajno otežavaju živote građana te dve zemlje, njihovu komunikaciju, kontakte, poslovne i humanitarne projekte, već da su to i problemi koji izlažu ozbiljnim rizicima međunarodnu bezbednost u najširem smislu te reči.

Ako Vašington neće da razgovara uz poštovanje “crvenih linija” to je njihov izbor, rekao je Lavrov i dodao da će u tom slučaju nastaviti da žive kao u vreme „hladnog rata“, ili još gore.

On je rekao i da smatra da je u vreme „hladnog rata“ tenzija bila veoma ozbiljna, više puta je bilo rizičnih, kriznih situacija, ali da je postojalo uzajamno poštovanje koje je sada u deficitu.

“Ponegde se provlači šizofreni prizvuk u izjavama pojedinih ličnosti u Vašingtonu. Nedavno je portparolka Bele kuće izjavila da će se sankcije protiv Rusije nastaviti, da sankcije daju približan efekat onome kojem se nadao Vašington, i da je cilj sankcija smanjenje napetosti u odnosima SAD i Rusije. To ne mogu ni komentarisati. Nadam se da je svima jasno da takve izjave ne služe na čast onima koji zagovaraju takvu politiku u Beloj kući“, rekao je Lavrov.

Dodao je da i kad bi sve zavisilo samo od Rusije „verovatno bismo se vratili normalnim odnosima, a prvi, i po mom mišljenju očigledan, nimalo težak korak, bio bi poništavanje svih tih mera koje su preduzete u cilju ograničavanja rada diplomata Rusije u SAD, a na koje smo kao odgovor mi ograničili rad diplomata SAD u Rusiji“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)