U trendu

Rusija: Hapšenje opozicije pred najavljeni skup

MOSKVA – Ruska policija uhapsila je danas opozicione aktiviste i upozorila da će prekinuti sve neodobrene skupove ovog vikenda, nakon Å¡to je opoziciona koalicija, nezadovoljna ishodom parlamentarnih izbora odrÅŸanih ove nedelje pozvala pristalice da se okupe u Moskvi.

Nekoliko političara, većinom iz Komunističke partije, udruÅŸilo se u tvrdnjama da im je pobeda oteta zbog, kako navode, neregularnog sistema onlajn glasanja.

Oni su zatraÅŸili da taj sistem bude ukinut, prenosi Rojters.

Komunisti, koji se smatraju „sistemskom“ opozicijom koju Kremlj „toleriÅ¡e“, pozvala je glasače da u subotu razgovaraju sa poslanicima partije i zahtevali da rezultati glasanja u Moskvi budu revidirani.

Ta stranka je saopštila da su policajci u civilu danas opkolili njeno sedište u Moskvi zbog, kako tvrde, najavljenog skupa.

Ruska Centralna izborna komisija (CEC) potvrdila je danas rezultate izbora za DrÅŸavnu Dumu odrÅŸanih od 17. do 19. septembra, prema kojima je Jedinstvena Rusija, čiji je član predsednik drÅŸave Vladimir Putin, dobila najviÅ¡e mesta – 324.

U donji dom ruskog parlamenta uÅ¡li su i Komunistička partija Ruske Federacije (57 mesta), Pravedna Rusija – za pravdu (27), Liberalna demokratska partija (21) i Novi ljudi (13). Tri stranke (Rodina, Partija rasta i Građanska platforma) daće po jednog poslanika, a joÅ¡ pet nezavisnih poslanika će ući u Dumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.