U trendu

Rusija i Belorusija započele vojnu vežbu Zapad-2021

MOSKVA – Rusija i Belorusija danas su započele vojnu vežbu Zapad-2021 koja će trajati do sledećeg četvrtka.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se aktivna faza vežbi odvijati na devet lokacija u Rusiji i pet u Belorusiji, piše Rojters.

U vežbe je uključeno 200.000 ljudi, 80 aviona i helikoptera, 290 tenkova i 15 mornaričkih brodova, a vojno osoblje iz Jermenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije takođe treba da učestvuje.

Moskva je objavila snimke ratnih brodova i tenkova koji otvaraju vatru i borbenih aviona kako poleću, a manevri, koji su vrhunac tromesečne vežbe, održavaju se svake četiti godine.

Prema beloruskim državnim medijima, ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko će lično nadgledati vežbe, ali detalji još nisu poznati.

Putin je u razgovoru sa Lukašenkom u četvrtak negirao da su vežbe usmerene protiv bilo koje strane sile, ali je rekao i da su potpuno opravdane s obzirom na povećanu aktivnost NATO u blizini ruske granice.

Zapadna vojna alijansa pozvala je Rusiju da bude transparentna kad je reč o broju učesnika vežbe i najavila da će pažljivo pratiti njene pokrete.

Rusija je pomogla predsedniku Lukašenku da zadrži vlast dok je suzbijao velike proteste prošle godine i hapsio i „isterivao“ iz zemlje opozicione predstavnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.