U trendu

Rusija i Kina saglasni da produbljuju strateško partnerstvo

MOSKVA – Rusija pozitivno ocenjuje stav Kine po ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u Zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru, saopšteno je danas na sajtu Kremlja.

„Ruska strana pozitivno govori o objektivnom i nepristrasnom stavu Kine po pitanju Ukrajine. Dve strane se protive praksi bilo koje zemlje ili grupe zemalja da teže prednostima u vojnoj, političkoj i drugim oblastima na štetu legitimnih bezbednosnih interesa druge zemlje“, navodi se u saopštenju.
U njemu se takođe kaže da Kina ceni „posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće“.
I Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poštovati, prenosi TAŠ.

Dve zemlje su takođe izrazile protivljnje formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

„Strane se protive formiranju u azijsko-pacifičkom regionu zatvorenih ekskluzivnih blokovskih struktura, blokovske politike i suprotstavljenih tabora. Strane primećuju negativan uticaj američke indopacifičke strategije na mir i stabilnost u ovom regionu vođene hladnoratovskim mentalitetom“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Iz Kremlja je saopšteno da su dva predsednika danas razgovarala i o vojnoj saradnji Rusije i Kine.

U zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne treba da raspoređuju nuklearno oružje van nacionalnih teritorija, i treba da povuku svo oružje koje se nalazi u inostranstvu.

Takođe je saopšteno da će „strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i zajedničke vežbe, razvijati razmenu i saradnju, uključujući i u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje, i produbljivati međusobno poverenje između oružanih snaga dve zemlje“.

Peking i Moskva nameravaju da rade i na unapređenju sveobuhvatnog razvoja međusobno povezanog logističkog sistema, saopštili su Putin i Si u zajedničkoj izjavi.
Prema dokumentu, strane planiraju da na svaki mogući način razviju međusobno povezan logistički sistem, kako bi se obezbedilo brže kretanje robe i putnika u dvosmernoj komunikaciji svim vidovima transporta: železničkom, drumskom, vazdušnom, rečnom i pomorskom.

Strane će nastaviti da razvijaju praktičnu saradnju u oblasti civilnog vazduhoplovstva, automobilske industrije, brodogradnje, metalurgije, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su potpisali dva predsednika nakon današnjeg sastaka u Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.