U trendu

Rusija, Iran i Turska usvojili zajedničku izjavu o Siriji

TEHERAN – Predsednici Rusije, Irana i Turske usvojili su na sastanku u Teheranu zajedničku izjavu o situaciji u Siriji, rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

„Usvojena zajednička izjava ponovo je potvrdila posvećenost jačanju trilateralne saradnje između Rusije, Irana i Turske u interesu postizanja održive normalizacije situacije u Sirijskoj Arapskoj Republici“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

U zajedničkom dokumentu se navodi da se sirijska kriza može rešavati samo diplomatskim putem i da samo sirijski narod može da reši situaciju u svojoj zemlji na osnovu Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN.

Moskva, Ankara i Teheran su razmotrili promene koje su se desile od poslednjeg sastanka i naglasili relevantnost formata Astana.

Rusija, Iran i Turska osudili su u zajedničkoj izjavi tekuće izraelske napade na Siriju, uključujući i napade na civilne ciljeve i odbacili pokušaje stvaranja nove realnosti „na terenu“ potvrdivši pojedinačno svoju odlučnost da se bore protiv terorista koji deluju pod različitim imenima.

Predsednici Putin, Erdogan i Raisi kritikovali su sve jednostrane nezakonite sankcije Siriji i detaljno razmotrili situaciju u Idlibu uz dogovor da nastave sa naporima usmerenim ka normalizaciji situacije u tom delu Sirije.

Komentarišući završnu izjavu i sam samit, iranski predsednik Raisi je rekao da su sve tri strane potvrdile svoju posvećenost očuvanju teritorijalnog integriteta Sirije, a ruski lider je primetio da su legitimne vlasti povratile kontrolu nad većim delom zemlje.

Putin, Erdogan i Raisi su takođe pozvali međunarodnu zajednicu da poveća podršku zemlji kroz obnovu infrastrukture u Siriji u kojoj oružani sukobi besne još od 2011. godine.

Naredna, 19. runda razgovora na visokom nivou u formatu Astana biće zakazana do kraja godine, a dogovoreno je da naredni samit bude održan u Rusiji.

Pregovori u Nur Sultanu, poznatiji kao format Astana po nekadašnjem nazivu Nur Sultana, glavnog grada Kazahstana, traju od 2017. godine, a u januaru 2018. godine u Sočiju je održan Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga, koji je bio prvi pokušaj od početka sukoba da se na jednom mestu okupi širok spektar učesnika i pregovarača.

Glavni rezultat kongresa bila je odluka o stvaranju Ustavnog komiteta sa sedištem u Ženevi, čiji je osnovni zadatak priprema ustavnih reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar