U trendu

Rusija izbačena sa Evrovizije, ostala i bez finala LŠ i trke Formule 1

Na zvaničnoj Tviter stranici Evrovizije saopšteno je da Rusija izbačena sa takmičenja.

Rečeno je da je razlog izbacivanja Rusije zbog zabrinutosti da bi uključivanje Rusije dovelo konkurenciju na „loši ugled“. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

– Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da nijedan ruski izvođač neće učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije.

Izvršni odbor EBU-a doneo je odluku na osnovu ranije današnje preporuke upravnog tela Pesme Evrovizije, Referentne grupe, na osnovu pravila događaja i vrednosti EBU-a.

– Preporuku Referentne grupe podržao je i televizijski komitet EBU-a. Odluka odražava zabrinutost da bi, u svetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje dovelo do toga da konkurencija bude na lošem glasu.

– Pre donošenja ove odluke, EBU je odvojio vreme da se opširno konsultuje sa svojim članstvom. EBU je apolitična članica organizacija emitera posvećena održavanju vrednosti javnog servisa.

– Ostajemo posvećeni zaštiti vrednosti kulturnog takmičenja koje promoviše međunarodnu razmenu i razumevanje, okuplja publiku, slavi različitost kroz muziku i ujedinjuje Evropu na jednoj sceni.

Rusiji oduzeto finale Lige šampiona

Rusija je izgubila finale Lige šampiona, koje je trebalo da se odigra u maju u Sankt Peterburgu. Umesto toga, meč će se igrati u Parizu.

„Izvršni komitet UEFA održao je danas vanredni sastanak nakon teške eskalacije bezbednosne situacije u Evropi. Izvršni komitet UEFA odlučio je da premesti finale UEFA Lige šampiona 2021/22 iz Sankt Peterburga na Stad de Frans u Sen Deniju. Utakmica će se igrati po prvobitnom rasporedu u subotu 28. maja u 21:00 po srednjeevropskom vremenu.

UEFA želi da izrazi svoju zahvalnost i zahvalnost predsedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu za njegovu ličnu podršku i posvećenost da se najprestižnija utakmica evropskog klupskog fudbala preseli u Francusku u vreme krize. Zajedno sa francuskom vladom, UEFA će u potpunosti podržati napore više zainteresovanih strana da obezbedi spasavanje fudbalera i njihovih porodica u Ukrajini koji se suočavaju sa teškom ljudskom patnjom, uništenjem i raseljavanjem.

Formula 1 otkazala trku u Rusiji

Formula 1 neće u novoj sezoni doći u Soči. To je i zvanično potvrđeno u petak.

„Svetsko prvenstvo FIA Formule 1 posećuje zemlje širom sveta sa pozitivnom vizijom da ujedini ljude, zbližava nacije. Sa tugom i šokom posmatramo dešavanja u Ukrajini, sa nadom u brzo i mirno rešenje sadašnje situacije. Formula 1, FIA i timovi su u četvrtak uveče razgovarali o poziciji našeg sporta, a zaključak je, uključujući i stav svih relevantnih aktera, da je u sadašnjim okolnostima nemoguće održati Veliku nagradu Rusije“, navodi se u saopštenju Formule 1.

Kvalifikacije i trka su planirani za period od 23. do 25. septembra.

Velika nagrada Rusije prvi put se održala u Rusiji 1913. godine, a 2010. je zvanično objavljeno da će Soči početi da organizuje trke od 2014. sa ugovorom na sedam sezona.

Planirano je da se održi trka i ove godine, prošle je pobednik bio Luis Hamilton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.