U trendu

Rusija iznenađena komentarima Borelja o poseti Moskvi

MOSKVA – Rusija je iznenađena ocenama posete Moskvi koje je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj objavio na svom blogu po povratku u Brisel, jer se one razlikuju od njegovih prethodnih izjava, saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Bili smo iznenađeni kada smo pročitali Boreljove ocene rezultata posete, one su u priličnoj suprotnosti s njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije koje prenosi Sputnjik.

Dodaje se da je Borelj na završnoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom „imao sve mogućnosti da odmah da sopstvenu ocenu“ poseti Moskvi, što je, kako je istaknuto, i učinjeno.

„Niko ga nije ograničavao, ni u vremenu, ni u formatu. Moguće je da je po dolasku u Brisel šefu evropske diplomatije objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije“, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj boravio je u poseti Moskvi od 4. do 6. februara i tom prilikom se sastao sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom.

Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

Nakon povratka u Brisel, Borelj je na svom blogu napisao da se Rusija sve više udaljava od Evropske unije, kao i da „Rusija ne želi da iskoristi priliku za konstruktivniji dijalog“.

On je istakao i da Rusija doživljava demokratske vrednosti kao egzistencijalnu pretnju.

Borelj je prethodno u Moskvi rekao da postoje oblasti u kojima Rusija i Evropska unija mogu i treba da sarađuju, jer će u tom slučaju postići dobre rezultate, i da se Brisel, prema njegovim rečima, zalaže za dijalog sa Moskvom, uprkos poteškoćama u odnosima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.