U trendu

Rusija izvršila udare na više ukrajinskih regiona, Kijev odlučan da pobedi

KIJEV – UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju reč. Nemamo poverenja u njega“, rekao je Zelenski u intervjuu za američki Si-En-En (CNN).

RUSIJA JE rano jutros izvršila udare na više ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, crnomorsku luku Odesu i drugi po veličini grad Harkov, što je dovelo do prestanka snbdevanja električnom energijom, saopštili su regionalni zvaničnici.

Napad je izvršen na više ciljeva u gradovima koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

RUSIJA JE danas u ranim jutarnjim udarima na Ukrajinu ispalila 81 raketu, uključujući šest hipersoničnih raketa Kinžal i osam dronova, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Ukrajina je uništila 34 krstareće rakete i četiri bespilotne letelice Šahid, a osam dronova i vođenih projektila takođe je sprečeno da stignu do svojih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska vojska nema sposobnost da presretne raketu Kinžal, navodi Rojters.

BROJ POGINULIH u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast u Ukrajini povećan je na pet, pošto je ispod ruševina pronađeno telo još jednog muškarca, saopštile su regionalne vlasti.

Prethodno je saopšteno da su u ruskom udaru poginuli dvojica muškaraca i dve žene, prenosi Interfaks Ukrajina.

U HERSONU su u jutrošnjim ruskim udarima poginule tri osobe, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je na Telegramu napisao i da su povređene dve osobe, a da je pogođeno i stajalište javnog prevoza, prenosi Interfaks Ukrajina.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski ocenio je da je noćašnji masovni raketni napad Rusije na Ukrajinu pokušaj terorisanja civilnog stanovništva.

„Neprijatelj je ispalio 81 raketu, pokušavajući ponovo da zastraši Ukrajince, vraćajući se svojoj taktici. Okupatori mogu samo da terorišu mirne ljude. To je sve što mogu. Ali to im neće pomoći“, napisao je Zelenski jutros na Telegram kanalu.

RUSIJA JE jutros nanela još jedan snažan udarac energetskoj infrastrukturi Ukrajine, a na meti su bili energetski objekti u sedam oblasti – Kijevskoj, Mikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

On je u objavi na Telegram kanalu ministarstva naveo da Rusi stavljaju svet na ivicu nuklearne katastrofe, s obzirom da je usled granatiranja oštećena poslednja linija za snabdevanje strujom nuklearke u Zaporožju, a stanica trenutno radi na dizel generatorima, prenosi Interfaks Ukrajina.

SELO DUBOVO-VASILEVKA, severozapadno od Bahmuta u Ukrajini, potpuno je pod kontrolom ruskih trupa, izvestio je danas osnivač ruskih paravojnih snaga Vanger, Jevgenij Prigožin.
„Dubovo-Vasilevka je u potpunosti pod kontrolom privatne vojne kompanije Vagner. Borbe se vode na periferiji. Celo selo je pod našom kontrolom“, prenela je Prigožinova pres služba na svom Telegram kanalu.
Prigožin je ranije izvestio da su u blizini Bahmuta oformljene četiri grupe ukrajinskih trupa kako bi blokirale ruske snage, prenosi TAŠ.

BESPILOTNA LETELICA tipa avion oborena je iznad Brjanske oblasti u Rusiji, saopštio je danas guverner Aleksandar Bogomaz.
„Protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Rusije oborila je bespilotnu letelicu tipa avion u blizini naselja Navlja. Dron je uništen, a žrtava i oštećenja nije bilo. Timovi za hitne slučajeve raspoređeni su u tom području“, napisao je on na Telegramu, prenosi TAŠ.

EVROPSKA UNIJA je pred „odlučujućim trenutkom“ kada je u pitanju podrška Ukrajini, saopštio je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

On je u obraćanju na sastanku ministara odbrane EU u Stokholmu, poručio da je „apsolutno obavezno” da EU krene ka nekoj vrsti “ratnog ekonomskog režima u pogledu snabdevanja i odbrambene industrije“, prenosi CNN.

SLOVAČKA MORA da donese odluku o slanju svojih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, izjavio je danas ministar odbrane Jaroslav Nađ.

„Mislim da je vreme da se donese odluka. U Ukrajini ginu ljudi, zaista možemo da im pomognemo, nema mesta za slovačko politikanstvo “, napisao je Nađ na Fejsbuku.

On je saopštio da je razgovarao sa ministrom odbrane Poljske na sastanku Evropske unije u sredu i da mu je rečeno da će Varšava pristati na zajednički proces predaje aviona MiG-29 Ukrajini.

LETONIJA JE ove godine počela sa oduzimanjem automobila pijanim vozačima, a pošto je stotine zaplenjenih vozila premašilo kapacitete, odlučila je da ih pošalje ukrajinskoj vojsci i bolnicama.

Sedam automobila je u sredu natovareno na prikolicu sa državnog skladišta trajno zaplenjenih vozila i ona su krenula ka Ukrajini, prenosi Rojters.

JEDAN MUŠKARAC je poginuo u ukrajinskom napadu na Volnovahu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, a još jedan je ranjen, saopštio je danas proruski gradonačelnik Konstantin Zinčenko za TAŠ .
„Autobuski depo je napadnut raketama HIMARS, pri čemu je jedan vozač ubijen, a drugi povređen“, precizirao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.