U trendu

Rusija: Juče registrovana tri sajber napada iz inostranstva

MOSKVA – Načelnik Saveznog centra za informatizaciju (FCI) koji je povezan sa ruskom Centralnom izbornom komisijom (CIK) Aleksandar Sokolčuk izjavio je danas da su tri sajber napada iz inostranstva na CIK-ova sredstva registrovana tokom prvog dana glasanja na parlamentarnim izborima u Rusiji.

„Registrovali smo tri ciljana napada iz inostranstva 17. septembra. Neću imenovati zemlje, jer je diskutabilno u kojim zemljama su bile locirane (IP adrese)“, saopštio je Sokolčuk na konferenciji za novinare održanoj u CIK-ovom Informativnpm centru, preneo je TAS S.

Naveo je i da su bezbednosni alati koji štite sajt ruske Centralne izborne komisije blokirali oko 246.000 zahteva. „Očigledno, pripreme za sutra su u toku, mi ćemo biti spremni za to“, napomenuo je Sokolčuk.

Danas se održava drugi dan parlamentarnih i regionalnih izbora u Rusiji. Izbori za 450 poslanika Dume se održavaju do 19. septembra. Poslanici se biraju na petogodišnji mandat po mešovitom izbornom sistemu: 225 poslanika bira se sa stranačkih lista i još 225 iz jednomandatnih izbornih jedinica u jednom krugu.

Istovremeno, devet ruskih regiona bira guvernere, 39 regiona z akonodavna tela, a birači u 11 gradova biraju novi sastav gradskih skupština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.