U trendu

Rusija: Kontrola tendencioznih sadržaja društvenih mreža

MOSKVA – Umesto da komentarišu hranu i usluge u ruskim restoranima i kafićima, neki korisnici društvenih mreža su počeli da objavljuju onlajn komentare sa detaljima o ruskim akcijama u Ukrajini u pokušaju da plasiraju informacije mimo stroge kontrole nad državnim medijima.

Ruski regulator za komunikacije optužio je 10 lokalnih medija da lažno prikazuju ono što Rusija naziva specijalnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine i u okviru svojih nadležnosti je obustavio difuziju programa radio stanice Eho Moskve, upravo zbog izveštavanja o sukobu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Međutim, teže je kontrolisati komuniciranje na onlajn platformama kao što su Guglmepe i Afisha.ru, popularne veb-sajtove namenjene zabavi, modi i životnom stilu jer korisnici interneta mogu da koriste onlajn alate poput VPN kako bi izbegli i premostili ograničenja na društvenim medijima.

Rusija odbacuje termin „invazija“ i insistira da njene akcije nisu osmišljene da okupiraju Ukrajinu, već da unište ukrajinski vojni pojtencijal i zarobe one koje smatra opasnim nacionalistima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.