U trendu

Rusija ne učestvuje na sednici Saveta za ljudska prava UN

MOSKVA – Rusija neće učestvovati na posebnoj sednici Saveta za ljudska prava UN, posvećenoj situaciji u Ukrajini, koja je zakazana za četvrtak, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Savet je u ponedeljak saopštio da će održati posebnu sednicu na zahtev Kijeva, na kojoj će se razmatrati „pogoršanje stanja ljudskih prava u Ukrajini zbog ruske agresije“, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da „ruska delegacija svojim prisustvom neće dati legitimitet ovoj novoj političkoj predstavi, koja se organizuje pod plaštom vanredne sednice“.

Ona je još rekla da su argumenti i objašnjenja Rusije o „pravim ciljevima specijalne vojne operacije i stvarnoj situaciji na terenu potpuno ignorisani“.

„Očigledno je da se ni ovoga puta oni neće čuti tokom novih antiruskih mera Zapada“, saopštila je Zaharova.

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o optužbama na račun Rusije za kršenje ljudskih prava tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN.

Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji, uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, preneo je Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar