U trendu

Rusija nema obavezu da ispunjava uslove van sporazuma o zitu

KIJEV – Ukrajina je saopštila danas da Rusija nema obavezu da ispunjava uslove koji nisu predviđeni sporazumom o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka postignutim u julu i pozvala Moskvu da odredi svoj udeo u ispunjavanju dogovora.

Portparol ukrajinskog ministarstva inostranih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Fejsbuku da Ukrajina ne nudi ništa novo Rusiji da bi se Moskva vratila sporazumu o žitu.

On je podsetio da su se sporazumom iz jula Ukrajina i Rusija obavezale da garantuju bezbednost i funkcionisanje koridora za transport žita.

Ukrajina nikada nije dovela u opasnost rutu za transport žita preko crnomorskih luka i nema nameru da je koristi u vojne svrhe, rekao je Nikolenko.

Prema njegovim rečima, Rusija se vratila sporazumu o žitu posle diplomatskih napora generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u koordinaciji sa Ukrajinom.

Rusija je u subotu suspendovala učešće u sporazumu o žitu jer, kako je navela, ne može da garantuje bezbednost civilnim brodovima nakon što je Ukrajina izvršila napad dronom na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.