U trendu

Rusija nije pretnja kao SSSR

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da nije „baš ispravno“ govoriti o novom Hladnom ratu sa Rusijom jer Moskva nije tolika pretnja za globalnu stabilnost kao što je bio Sovjetski savez.

„Rusija radi mnogo, mnogo strašnih stvari ali ne mislim da može da se poredi sa Sovjetskim Savezom koga se sećam iz detinjskvat. Ne islim da ona predstavlja toliku pretnju po stabilnost sveta kao što je prestavljao nekadašnji Sovjetski savez,“ rekao je Džonson paralamentarnom odboru, prenosi Rojters.

On je rekao da je u redu da se razmotri vojno angažovanje Britanije u sirijskom sukobu ali da bi bilo koja akcija morala da bude u okviru koalicije sa SAD i da verovatno ne bi bila kratkoročna.

„Mislim da je ispravno da sada ponovo razmotrimo vojne opcije. Ali moramo realno da sagledamo kako te stvari funkcionišu i šta može da da se uradi,“ rekao je Džonson.

Po njegovom mišljenju ne može se uraditi ništa bez koalicije i bez Amerikanaca.

„Još smo daleko od toga ali to ne znači da se ne vode razgovori o tome“ napomenuo je on i dodao da Britanija ima i opciju intenziviranja sankcija protiv ključnih igrača „režima“ Bašara al Asada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.