U trendu

Rusija očekuje odobrenje stranih tela za Sputnjik vakcine

MOSKVA – Predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je danas da će ruske vakcine protiv kovida-19 verovatno biti odobrene u ovoj godini od međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO).

„Stoprocentno sam (siguran) da će se to dogoditi 2022. godine. Ali trebalo bi da shvatimo da je to dvosmerna ulica. SZO tvrdi da vakcine koje proizvodimo u različitim pogonima nisu potpuno iste,i traže da standardizujemo proces. U pravu su, svaka faza proizvodnje vakcina zahteva odgovarajuću kontrolu“, ukazao je ruski stručnjak, prenosi TAS S.

Sergejev je, takođe, izneo tvrdnju da strane kompanije „promovišu svoje interese, naročito otežavajući ruskim vakcinama“ da budu odobrene u svetu.

Krajem decembra 2021. godine ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrehesus razgovarali su o odobrenju za rusku vakcinu Sputnjik V i tokom tih razgovora je obostrano istaknuta potreba da se sprovede uzajamno priznavanje potvrda o vakcinaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar