U trendu

Rusija optužuje Ukrajinu za pograničnu sabotažu u ruskom selu, Kijev poriče

Moskva je danas saopštila da su ukrajinski saboteri ušli na teritoriju zapadne Rusije i napali meštane sela što Kijev demantuje i upozorava da Kremlj može upotrebiti te tvrdnje kao opravdanje za jače napade u svom ratu.

Još nije poznato šta se desilo u regionu Brjanska i nejasno je šta bi mogla biti strateška svrha takvog napada.

Taj slučaj možda ukazuje da Kijev, posle napada dronocima ove nedelje na tlu Rusije, pojačava pritisak na Moskvu i otkriva slabosti u ruske odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je ukrajinske „teroriste“ da su upali na rusku teritoriju i namerno napali civile među kojima je bilo dece.

„Ovo je još jedan teroristički napad, još jedan zločin. Napadači su upali u područje blizu granice i pucali na civile“, izjavio je Putin.

Ruski „jastrebovi“ izrazili su nezadovljstvo što Putin nije zbog tga proglasio vandredno stanje i opštu mobilizaciju vojnika.

Putin je rekao da je napad, za koji je okrivio „neonaciste“, kako obično naziva ukrajinske vlasti, potvrdio da je Rusija ispravno postupila kada je pokrenula svoju „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

„Ponavljam još jednom: oni neće uspeti i završićemo tako što ćemo ih potisnuti“, rekao je ruski predsednik.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je na pitanje novinara da li bi napad u Brjansku mogao da opravda promenu statusa sukoba, odgovorio da je „još rano da se to zna“.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Mihail Podoljak, danas je na Tviteru ruske izveštaje o napadu nazvao „klasičnom namernom provokacijom“.

On je napisao da Rusija „želi da svoj narod uplaši da bi opravdala svoj napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo posle godinu dana ratovanja“ i aludirao da su napad u Rusiji izvršili ruski borci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.